Ga naar de inhoud

PROFIEL-COMPLIANCE

weet wat past

vergelijken van profielen

Omdat alle soorten broncodes op overeenkomstige wijze worden gevormd, zijn ze gemakkelijk onderling te vergelijken. Aan de overeenkomsten en verschillen, die zo worden gevonden, kunnen we een interpretatie geven, die inzicht geeft in de wisselwerking .

Er zijn verschillende methoden van vergelijken, die een meer of minder nauwkeurige uitkomst geven. Het hangt van het doel af welke methode het meest geschikt is. Zo is het bij het selecteren van de sollicitant die het best bij het profiel van een vacature past logisch om simpel te bezien of er een identitieke broncode is. Omdat de kans daarop relatief klein is -namelijk 1 op 38.416, heeft dat alleen zin als groep kandidaten groot genoeg is.

Bij kleinere groepen of bij het vinden van de optimale teamsamenstelling gaat het er bijvoorbeeld om te kijken naar het kleinste verschil of naar de grootste overeeenkomst op een specifiek aspect.

vergelijken abacuspatronen

Een erg inzichtelijke methode van vergelijken is het tegen elkaar afzetten van de abacus-patronen. Dat geeft gelijk een beeld of de dominante voorkeuren met elkaar overeenkomen in de links-rechts verdeling.

Vervolgens kan worden gekeken hoe groot de verschillen in de intensiteit van de voorkeuren zijn.

Het voorbeeld hiernaast laat zien dat op twee assen de links-rechts verdeling gelijk is en op twee assen tegengesteld. Op de twee middels assen is er sprake van een klein verschil in intensiteit, terwijl op de onderste as het verschil juist zeer groot is. Vooral op dit aspect zal er al snel sprake zijn van fricties in de praktijk.

Bij deze methode is de kans op het vinden van een identiek patroon 1 op 1296.

beweeg de cursor over de abacus om patronen te vergelijken

vergelijken typeringen

Met deze methode draait het vooral om het vergelijken van de links-rechts verdeling in de abacus. Die verdeling komt o.a. tot uitdrukking in de typering van eigenschappen. Die typering brengen we in beeld met behulp van de cirkeldiagrammen.

Zeker als er vooral interesse bestaat in een specifieke eigenschap (bijvoorbeeld: sterkste vermogens) dan kan er eenvoudigweg gekeken worden naar de typering in de kwadranten of segmenten in de cirkeldiagrammen.

vergelijken gedragspatronen

In deze methode het gaat om het berekenen van een index die betrekking heeft op de overlap van twee gedragspatronen. Staat het gevraagde gedrag in een taak centraal, dan gaat om de performance-index. Staat het talent van een persoon centraal, dan berekenen we de benuttingsindex.

Het gaat daarbij om een berekening over het volledig patroon. Daarnaast is er verfijning mogelijk door ook de index te berekenen over de vier clusters in het gedragspatroon. De uitkomsten kunnen in beeld worden gebracht in stafdiagrammen.